Η Βεργίνα παρουσιάζει το πρώτο ελληνικό βυνοποιείο (07/11/2013)

«Η οδύσσεια μιας ελληνικής μπύρας», όπως είχαν αναφέρει οι ΝΥΤ, βρίσκει την «Ιθάκη» της στην Κομοτηνή.

Στην υγειά του νέου της βυνοποιείου πίνει η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης. Η γνωστή Ζυθοποιία που παράγει την μπύρα «Βεργίνα» πλέον θα παράγει βύνη από το δικό της βυνοποιείο στην Κομοτηνή, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και λύνει στην ουσία τα χέρια της επιχείρησης του Δημήτρη Πολιτόπουλου, καθιστώντας την αυτόνομη και επιτρέποντας της την ταχύτερη ανάπτυξη των πωλήσεών της εντός και εκτός συνόρων. Το βυνοποιείο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στον επόμενο μήνα, δίνοντας παράλληλα θέσεις εργασίας σε δεκάδες οικογένειες της Ροδόπης.

«Μιλάμε για το πρώτο ελληνικό βυνοποιείο προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτημένο από ίδια κεφάλαια χωρίς επιχορηγήσεις, χωρίς επιδοτήσεις και δάνεια» δηλώνει στο FortuneGreece.com ο Δ/ντής Εταιρικής Ανάπτυξης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, κ. Δημήτρης Κρις, προσθέτοντας πως εκτός από τις δικές του ανάγκες, το βυνοποιείο θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί και τα μικρότερου μεγέθους ελληνικά βυνοποιεία τα οποία δρουν ανεξάρτητα. Παράλληλα η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης αναμένει να κάνει απόσβεση της επένδυσης σε επίπεδο διετίας με δεδομένο ότι δεν θα έχουμε περεταίρω αναταράξεις στην ελληνική οικονομία.

Αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο της ζυθοποιίας
Η κίνηση αυτή αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο της ζυθοποιίας καθώς η μόνη ζυθοποιία με ιδιόκτητα βυνοποιεία στην Ελλάδα, ένα στην Πάτρα και ένα στη Θεσσαλονίκη, ήταν μέχρι πρότινος η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, μέλος του ομίλου Heineken. Η βύνη αποτελεί ένα από τα τέσσερα συστατικά για την παραγωγή της μπίρας και για τα μυκροζυθοποιεία αποτελούσε εισαγόμενο συστατικό. Το βυνοποιείο της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης θα είναι δυναμικότητας 7.000 τόνων ετησίως με προοπτική στο προσεχές διάστημα να προχωρήσει στην εξαγωγή της παραγόμενης βύνης στο εξωτερικό. Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς θα κινηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα το 2013, ο κ. Κρις απαντά πως θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, με κέρδη 1 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο, αυτό που χαροποιεί τη διοίκηση της ζυθοποιίας είναι το γεγονός ότι φέτος πέτυχαν μεγαλύτερη διείσδυση στα τελικά σημεία. Δεν υπάρχουν όμως σχέδια εισόδου σε νέες αγορές.

Κάθε νησί και lager, κάθε πόλη και Pils;

Μπύρα με παρουσία σε πολλές χώρες του εξωτερικού
Η μπύρα Βεργίνα έχει εδραιώσει την παρουσία της σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία και σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη. Θεωρείται από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες μπύρες και βραβεύτηκε στα International Brewing Awards. Οι πωλήσεις στο σύνολο του 2013 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 17 εκατ. ευρώ, από περίπου 16,4 εκατ. ευρώ το 2012.

Αναλογιζόμενος κανείς τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν, ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος διερωτάται ποια θα είναι η αντίδραση των μεγάλων παικτών του κλάδου της ζυθοποιίας στη λειτουργία του βυνοποιείου. Από την μεριά του ο κ. Κρίς αρκείται σε μια φράση. «Είμαστε έτοιμοι για όλα».

Herbal Tea: Το ελληνικό τσάι που μαγεύει Ρώσους και Βραζιλιάνους!

Η ιστορία της «Βεργίνα»
Δεν είναι πάντως λίγοι αυτοί προτιμούν την μπύρα Βεργίνα εξαιτίας της ιστορίας της. Για όσους δεν γνωρίζουν, όταν στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’90 στον κλάδο της ζυθοποιίας η πρώτη σε πωλήσεις μπύρα κατείχε το 90% της ελληνικής αγοράς, ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, ιδρυτής της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, επιστρέφει από την Αμερική και αποφασίζει να επενδύσει στην πατρίδα του. Η επιβίωση της εταιρείας δεν ήταν εύκολο εγχείρημα αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά την μπύρα ΦΙΞ, δεν είχαν γίνει σημαντικές προσπάθειες διείσδυσης στον εν λόγω κλάδο από Έλληνες επιχειρηματίες.

Ακόμα και σήμερα τα ξένα ΜΜΕ αποκαλούν τον κ. Πολιτόπουλο ως σύγχρονο Σίσυφο, ενώ η ζυθοποιία του έγινε πρωτοσέλιδο στους New York Times με τίτλο «Η οδύσσεια μιας μικρής ελληνικής μπύρας». Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης τολμά και διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, προσθέτοντας σε αυτό ροφήματα από βότανα, όπως το τσάι TUVUNU, για το οποίο το ενδιαφέρον είναι έκδηλο καθημερινά από διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Πηγή: Fortunegreece.com

Προηγούμενο Πίσω Επόμενο
Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο